RC Drift Team Bratislava

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"Plnou parou vbok!" - SuperStock

E-mail Vytlačiť PDF
Obsah článku
"Plnou parou vbok!"
Ako sme testovali...
Tamiya 540-sh
Tamiya Super Stock
Team Orion Drift Machine – 18x3
Novak Velocity 10,5
Novak SLYDR 6.5
Novak Ballistic 6.5 (8.5)
Záver...
Všetky stránky

 

Tamiya Super Stock

 

 SuperStock (photo from Tamiya.com)

 

Tamiya SuperStock je odpoveďou na nedostatky základných motorov tejto japonskej značky. Jedná sa o 23 závitový, časovateľný, jednosmerný, komutátorový, ale už rozoberateľný motor, ktorého maximálne otáčky sú 26500/min ( o 10(16)tis viac ako Johnson! ) a ten rozdiel je už v aute cítiť. Možnosť rozoberania a výmeny uhlíkov značne predlžujú jeho celkovú životnosť a dovoľujú Vám bez veľkého úsilia vyčistiť útroby magnetického poľa od nečistôt. Jeho slabinou sú pravdepodobne spomínané uhlíky, ktorých výmena je často otázkou jedného dlhšieho preteku, teda zhruba 10-15 vyjazdených bateriek.

 

Drift na koberci: SuperStock môžeme už smelo zaradiť do skupiny motorov, s ktorými sa dá na koberci plnohodnotne driftovať. S ABSkami dokáže krútiť veľmi ľahko, jeho maximálne otáčky dovoľujú korigovať smer vozidla v zákrute pomocou plynu a s ukážkovým prejazdom kruháčom rovnako nemá problémy. Je však na ňom badať to, že aj keď je omnoho výkonnejší ako Johnsson, nieje to ešte to pravé orechové. V dlhších pasážach, alebo dlhých tiahlych zákrutách sa nemožno spoliehať na čistú silu motora, ale treba využiť aj zotrvačné sily a nechať správne nasmerované auto diktovať Vám smer. Ak sa raz ocitnete v dlhom tiahlom drifte, je obtiažne meniť ho a dokázať extrémne predĺžiť plynom/motorom. K tomu by SuperStock potreboval ešte asi 5-10tis otáčok navyše. Ani super ostrý prejazd vracákom, medzi nami driftermi nazývaný aj Ken Block style, nie je so SuperStockom žiadnym potešením. Jedine pri použití veľmi ľahkého podvozku sa dá táto technika použiť. SuperStock teda nie je tým pravým trhačom asfaltu, ale ak auto správne navediete do zákruty, vyzerá neskutočne elegantne. Tá rovnováha medzi výkonom a dynamikou auta je krásna, no vyžaduje tréning.

V TT-01 je tento motor asi blízko hornej hranice únosnosti podvozku. Má dosť výkonu na to s ním poriadne zatočiť, no nie príliš, aby Vám rozoberal auto za jazdy. Ak ho však nasadíte do ľahších podvozkov (TA-05, TB-03) efekt nárastu výkonu sa na nich prejaví vo väčšej miere. Zotrvačné sily ustupujú do úzadia a vedúcej role sa ujíma motor. Ovládateľnosť stúpne vyššie a auto preukáže snahy o „vytiahnutie“ sa z pretočeného driftu, ale stále to nie je dosť na to, aby ste si použitím tejto techniky v každej situácií mohli byť istý. Jedine pri použití v celokarbónových podvozkoch ako X-ray je jeho sila v potrebnej úrovni pre špičkové drifty. (ale ukážte mi majiteľa Xray, ktorý si tam dá „iba“ SuperStock )

Drift na asfalte: Priľnavosť slikov nie je pre SuperStock ľahko prekonateľná prekážka. Isteže, pri vysokej rýchlosti pohybu sa v ostrej zákrute auto dostane do šmyku, no nejedná sa o kontrolovaný štýl Driftu, skôr len niečo ako záchranný manéver čerstvého majiteľa novej 911tky, ktorý sa trošku zabudol na Nordschleife a už už vidí vysmiateho odťahováka štartovať auto. Proste, škykne sa to, no nie plne pod kontrolou a už vôbec nie elegantne.

S ABSkami je situácia lepšia. Výkon vysoko prevyšuje priľnavosť povrchu, v zákrutách mu náskok pár (10) tisíc otáčok oproti Johnnsonu dáva potrebnú rezervu a istotu. Odozva na plyn je plynulá, no samozrejme závislá na použitom regulátore a jeho nastavení.

 

Hodnotenie: SuperStock je prvým stupňom zlepšenia pohonu Vášho RC auta oproti štandardnému Johnssonu. Dobré výkony na koberci, obstojné na asfalte. Životnosť batérií priemerná, no ako vždy v závislosti na spôsobe jazdy. Treba však počítať s náročnejšou údržbou a pomerne častou výmenou uhlíkov. Tieto neduhy však vyvažuje priaznivá cena a nenáročnosť na regulátor. Dá sa teda povedať, že pri dobrom zladení podvozka, jeho hmotnosti a zvolení vhodného prevodu je SuperStock dobrý začiatok na vstup do sveta RC Drift pretekov.

 

 



Posledná zmena dňa Sobota, 28 November 2009 00:03  
Please register or login to add your comments to this article.

Akcie RCDRIFT.sk


There is no upcoming event at this time.

Rýchle správy

Máš nepokojné sny? Nevieš sa uvoľniť a odpočinúť si? Stále ťa niečo ťaží, a ty nevieš čo? .... A už si zaplatil členské na rok 2015? :-)

Drifťáci online

None

Štatistika

Členov : 39
Obsah : 98
Odkazy na stránky : 3
Počet zobrazení obsahu : 917536

Partneri


Reklamný panel
Reklamný panel

RC Drift Cup 2015

Vysledky zavodu

Round 08 - Kvalifikacia
Pos Driver Team Points
1 Luky  
2 MarcelZ  
3 Ludek  
View full table 

Výsledky závodu

Hladať

Videoprezentacia

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.



Plánované udalosti

No current events.


Náhodný obrázok